Aflastende incisioner

Behov for aflastende incisioner ?

Ved tvivl om skadens omfang og evt. behov for aflastende incisioner ved cirkulære forbrændinger, kontaktes Rigshospitalets vagthavende plastikkirurg på Afdeling for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling på telefon 35 45 12 45.
 
Aflastende incisioner anlægges kun ved cirkulære dybe forbrændinger der medfører nedsat perfusion i vævet.
  • • Mange brandsår på fingre medfører, at det arterielle tilløb (fingrene bliver hvide), eller det venøse tilbageløb (fingrene bliver blå) kompromitteres, og i så fald skal der laves aflastende incisioner. Brug gerne både kapillærrespons og saturationsmåleren som måleinstrument for at få en ide om, hvorvidt der er normal blodforsyning, ved at sammenligne fx fingre eller tæer Aflastende incisioner anlægges kun ved cirkulære dybe forbrændinger der medfører nedsat perfusion i vævet.
  • Symptomer: Udover farveforandringerne er de objektive fund: Nedsat bevægelighed, nedsat sensibilitet og nedsat temperatur. Patientens subjektive klager er dunkende eller sammenskrumpende smerter, der forværres ved bevægelser. Incisioner anlægges uden anæstesi. Patienten skal netop reagere, når det gør ondt - så er man som oftest i frit væv. Start i forbrændt område distalt og incidér op imod ikke forbrændt område. Læg ikke incisionerne over sener (altså på dorsal- eller volarsiden), men på siderne af fingrene - evt. på overgangen mellem strækkesiden og siden af fingrene i leddenes neutrallinie. Pas på nervekarbundet. Incisionerne skal medføre, at det bløder, og at de objektive og subjektive symptomer forsvinder eller bedres. Lav hæmostase, uden gennemstikninger og uden ligaturer, brug gazeforbinding og elevation. Silvaderma/Flamazine påsmøres og pose påsættes. Kontrollér, at der er effekt af behandlingen, også efter nogle timer. Anlæg derfor forbindinger der tillader dette. Hvis der ikke er anlagt incisioner primært, kontrollér da efter nogle timer, om der er behov for incisioner. Patienter med cirkulære forbrændinger forbliver indlagt.Symptomer: Udover farveforandringerne er de objektive fund: Nedsat bevægelighed, nedsat sensibilitet og nedsat temperatur. Patientens subjektive klager er dunkende eller sammenskrumpende smerter, der forværres ved bevægelser.
  • Incisioner anlægges uden anæstesi. Patienten skal netop reagere, når det gør ondt - så er man som oftest i frit væv. Start i forbrændt område distalt og incidér op imod ikke forbrændt område. Læg ikke incisionerne over sener (altså på dorsal- eller volarsiden), men på siderne af fingrene - evt. på overgangen mellem strækkesiden og siden af fingrene i leddenes neutrallinie. Pas på nervekarbundet. Incisionerne skal medføre, at det bløder, og at de objektive og subjektive symptomer forsvinder eller bedres. Lav hæmostase, uden gennemstikninger og uden ligaturer, brug gazeforbinding og elevation. Silvaderma/Flamazine påsmøres og pose påsættes.
  • Kontrollér, at der er effekt af behandlingen, også efter nogle timer. Anlæg derfor forbindinger der tillader dette. Hvis der ikke er anlagt incisioner primært, kontrollér da efter nogle timer, om der er behov for incisioner.
  • Patienter med cirkulære forbrændinger forbliver indlagt.

Figur fra Ugeskrift for Læger 2013;175:V02130098, Ida Felbo Paulsen, Peter Stemann Andersen & Bjarne Alsbjørn Klinik for Plastikkirurgi, Brystkirurgi og Brandsårsbehandling, Rigshospitalet

Print Friendly, PDF & Email
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close