En brandskade er en udefrakommende termisk/kemisk eller elektrisk påvirkning af hud og/eller andet væv, der medfører celledød. I forbindelse med vævshenfaldet frigøres store mængder vasoaktive stoffer som fører til øget karpermeabilitet. Vand, elektrolytter og kolloider siver ud i det interstitielle rum og danner ødemer.
Behandlingen af brandskader kan ikke forhindre at væsken siver ud af karrene, men ved større brandsår gives væskebehandling for at mindske hæmokoncentration, hypovolæmi og hypovolæmisk shock, med det formål at give mindst mulig væske som sikre sufficient organperfusion.
Brandsårsdybden afhænger af den energi, der afsættes i vævet, og er derfor en konsekvens af temperaturen og varigheden af kontakt. Dybden er prognostisk for hvorvidt brandsåret kan hele konservativt eller skal opereres. Patientens overlevelse afhænger af skadens omfang samt patientens fysiologiske reserver.
Bedømmelsen af brandsårsdybden er lettest for de helt overfladiske og helt dybe skader. De dermale skader (2. grad) inddeles i overfladiske og dybe dermale, er lettest at kategorisere på 3.-5. dagen. Derfor afhænger vurderingen ofte af, hvor mange timer efter ulykken bedømmelsen foretages. Brandskadens dybde og areal afgør den videre behandling. Dybden afhænger af den energi der er afsat i vævet.
Brandskadens udbredning samt patientens alder og co-morbiditet er afgørende for påvirkning af almentilstanden og mortaliteten.